Blogi 2-3/2017

Lahden MM-kisat päättyivät suomalaisjuhliin Matti Heikkisen hiihdettyä pronssille viidenkympin kuninkuusmatkalla. Muutama muukin mitali tuli kotiin viemisiksi. Kisojen suomalaismenestyjät korostivat huippusuoritusten perustuvan yhdessä taustajoukkojen kanssa tehtyyn pitkäjänteiseen työhön. Lisäksi todettiin, että nappisuoritukseen tarvitaan usein ripaus onnea.

Tavoitetta kohti

Samoja latuja kuljetaan myös työelämässä. Oikotietä onneen ei ole, vaan alansa huippuammattilaiseksi kasvetaan ahkeran harjoittelun ja vuosien varrella kerääntyvän kokemuksen myötä. Unohtaa ei sovi työyhteisön eli työkavereiden ja esimiesten tukea. Sen avulla jaksetaan uurastaa päivästä ja vuodesta toiseen. Yhtä lailla työyhteisössä voidaan jakaa arkiset onnistumisen hetket. Parhaimmillaan työyhteisö onkin kuin ”huoltorekka”, jossa puurretaan porukalla kohti tavoitetta ja kun siihen on päästy, saavutusta juhlitaan yhdessä.

Mitalijuhlien lisäksi kisat tarjosivat pari ikimuistoista kuperkeikkaa, joiden vuoksi suomalaisilta menivät kärkisijat sivu suun sekä miesten parisprintissä että viestissä. Kotiyleisön edessä kolaroineet hiihtäjät eivät kuitenkaan antaneet epäonnistumisten haitata. Iivo Niskanen hiihti lopulta maailmanmestariksi ja Heikkinen kiri pronssille.

Työelämässäkin meistä epäonnistuu aika ajoin jokainen. Koska vastoinkäymisiä ei voi välttää, on tärkeää opetella suhtautumaan niihin oikein. Opiksi ottamalla ja eteenpäin menemällä voi moka kääntyä menestykseksi.

Arjen sankaruutta

Urheilussa valmentajalla on keskeinen rooli. Työyhteisössä esimiehen tehtävä on olla valmentaja, joka näyttää suuntaa, luo työsuorituksille mahdollisimman hyvät edellytykset ja kannustaa jatkamaan niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Valmentaja tai esimies on kuitenkin aina taustajoukoissa.

Varsinainen työ tehdään arjessa: lenkkipoluilla ja treenisaleilla, työntekijät työnsä äärellä. Siellä ilmenee se arjen sankaruus, joka on usein muuta kuin huippuhetkiä. Se on uskoa omaan tekemiseen ja yhteistä ponnistelua, kukin omalla paikallaan. Lopputuloksena jokainen voi saavuttaa jotain arvokasta.

Susanna Pirttiaho

lapsi- ja perhepalvelujohtaja