Lapsiarjen kuormittavuus yllätti Jenni ja Yordi Lara-Ochoan, mutta apu löytyi Päiväkoti Valonassa kehitetystä vanhemmuuden tukiohjelma OIVAsta. Toiminnassa on keskeistä perheiden omien voimavarojen havaitseminen ja vahvistaminen. Tärkeää on myös tunnetaitojen opettelu, mikä parantaa perheen sisäistä vuorovaikutusta ja tukee esimerkiksi vanhempien parisuhdetta.

Päiväkoti Valonassa mahdollisuutta osallistua OIVA-toimintaan tarjotaan kaikille perheille. Varsinainen työskentely tapahtuu perhekohtaisesti. OIVA-toiminnan sisältämät kuusi tapaamiskertaa toteutetaan sovitusti päiväkodilla. Tapaamisia ohjaa kaksi ohjaajaa. Lapsen kanssa työskentelee hänelle tuttu lastenohjaaja. Perhetyöhön koulutettu varhaiskasvatuksen opettaja keskittyy vanhemman tai vanhempien kanssa työskentelyyn.

– Vanhemmat ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Perheet kokevat saaneensa konkreettisia keinoja ongelmien ja haasteiden työstämiseen. Kiitosta tulee paljon myös siitä, että maksuton palvelu tarjotaan päiväkodissa ilman kynnyksiä, soitteluja ja jonoja, toteaa päiväkodin johtaja Riitta Olander.

Lara-Ochoan perheen kokemuksista voit lukea lisää Ilta-Sanomien nettijutusta.